Cvijanović u posjeti američkoj kompaniji koja posluje u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) razgovarala je u Atlanti sa predstavnicima kompanije "NCR".

Na sastanku, koji je održan u sjedištu te američke kompanije, bilo je riječi o mogućnostima proširenja saradnje i poslovanja sa Republikom Srpskom, kao i njenom uključivanju u svjetske tržišne tokove.

- Cvijanović je ocijenila da je ulazak 'NCR' kompanije na ovdašnje tržište, poruka i drugim kompanijama da je Republika Srpska pogodno mjesto za ulaganje, te izrazila zadovljstvo činjenicom da je radom 'NCR' omogućeno da Srpska postane dio globalnog tržišta i da se nađe na listi svjetskih destinacija za softvere, naučne inovacije i tehnologije - saopšteno je iz kabineta Predsjednika Republike Srpske.

Saradnja institucija Republike Srpske s respektabilnom američkom kompanijom, kako je navela, omogućila je otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra mlađe populacije, s izvanrednim tehničkim i jezičkim sposobnostima, ali i povećala konkurentnost Republike Srpske u odnosu na okruženje.

Rečeno je i da je "NCR" odabrao Banjaluku i RS kao destinaciju zbog talentovane i stručne radne snage, telekomunikacione infrastrukture, posvećenosti Vlade programu podrške zapošljavanju, te je izraženo uvjerenje da će to strateško partnerstvo dati dobre rezultate i u budućnosti.

Kompanija "NCR", koja u Banjaluci uspješno posluje od 2016. godine i zapošljava oko 300 ljudi, rezultat je pregovora koje je Cvijanović vodila tokom ranijih posjeta SAD-u, zajedno sa Predstavništvom Republike Srpske u Vašingtonu.

U nastavku posjete, Cvijanović će u Vašingtonu, kako je najavljeno u saopštenju, u odvojenim susretima razgovarati sa predstavnicima institucija SAD-a.