Baka privedena kao narkodiler: U dvorištu nađeno 350 stabljika konoplje

Prije nekoliko dana, Slavica Jovanović (65), iz zaječarskog sela Vratarnica, pozvala je vatrogasce da iz bunara u njenom domaćinstvu izvuku jazavca, ali je ubrzo privedena zbog sumnje da je diler narkotika. Naime, došli su komunalni policajci, koji su je optužili da u dvorištu kuće čuva - 350 stabljika opojne droge marihuane.

 Slavica Jovanović,foto Lj.T.

- Pokušala sam da objasnim kako je riječ o domaćoj konoplji, koja u mom dvorištu raste već 30 godina. Tu su moji roditelji i djedovi od nje pravili košulje, pantalone, posteljinu, ćebad... - priča Slavica, koja je u Vratarnici poznata po nadimku Indijanac.

- Mi tu vrstu konoplje zovemo grsnica, i upotrebljavamo je, između ostalog, za čišćenje jetre, spravljanje melema koji pomažu u lečenju hemoroida, upale žučne kese i drugih unutrašnjih organa.

Međutim, Slavičino objašnjenje nije naišlo na razumjevanje komunalnih policajaca, koji su pozvali kolege iz Policijske uprave u Zaječaru.

- Došli su i sve mi biljke počupali - dodaje Slavica.

- Ni sama nisam znala koliko ih je bilo. Nakon toga su sve pokupili, a onda su me pozvali u Policijsku upravu u Zaječaru da dam izjavu u svojstvu građanina.

Slavica je i u policiji kazala svoju verziju priče, nakon čega je puštena na slobodu i vratila se u Vratarnicu. Nakon toga je iz medija čula da će "policija protiv žene stare 65 godina, iz okoline Zaječara, podnijeti prijavu jer je na svom imanju uzgajala 350 biljaka marihuane".

- Ne znam da li su protiv mene podnijeli prijavu, jer ja još uvijek nisam ništa dobila. Iz policije su novinarima čak poslali i fotografije na kojima se, navodno, vidi da sam u svom dvorištu uzgajala marihuanu - dodaje naša sagovornica. - Sličan slučaj sam imala i prije pet godina, ali su me tada, nakon detaljne provjere, pošto su ustanovili da je riječ o grsnici, a ne o toj famoznoj marihuani, oslobodili svake sumnje da sam nekakva dilerka droge.

Slavica kaže da mnogo vodi računa o zdravlju, a da na osnovu knjige o narodnim receptima pravi meleme sa grsnicom, koji, kako kaže, pomažu onima koji pate od raznih bolesti.

- Primjera radi, cvjetove grsnice naslažete sa još nekoliko ljekovitih trava, gdje su obavezni sastojci bokvica, ledenik i kantarion, nakon čega sve to prelijete uljem i ostavite da odstoji - objašnjava Jovanovićeva. - Ja sam se time izliječila od upale žučne kese, a prije toga mi nijedan lijek koji su mi davali ljekari nije pomogao.

Naša sagovornica kaže da su za upalu unutrašnjih organa i liječenje hemoroida najefikasniji lijek listovi grsnice koji su odstojali u medu.

- Pa u apotekama se prodaju preparati koji sadrže konoplju - u čudu je Slavica.

- Nevjerovatno je da me osumnjiče da sam na svom imanju čuvala 350 biljaka marihuane, a onda umjesto da me uhapse, saslušaju me i puste na slobodu. Sita sam, zaista, više maltretiranja. I, zato namjeravam da, nakon što se postupak okonča, podnesem ja tužbu protiv onih koji su sve ovo i zakuvali... 

- Podnijeli smo protiv žene stare 65 godina, iz okoline Zaječara, prijavu u redovnom postupku zbog sumnje da je počinila krivično djelo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, jer smo na njenom imanju pronašli 350 biljaka za koje se sumnja da je riječ o opojnoj drogi marihuani - rekli su u Policijskoj upravi u Zaječaru. Na pitanje zašto se postupak vodi u redovnom postupku kada je pronađena tolika količina narkotika, uputili su na nadležno tužilaštvo.

Novosti