Razbijena arheološka mafija: Detektorom metala pronalazili i iskopavali kulturna dobra Srpske i prodavali ih na internetu

Lica čiji su inicijali Ž.S. i I.S. iz Kozarske Dubice lišeni su slobode u akciji izvršenoj u okviru međunarodne kriminalističke istrage kodnog naziva “Pandora četiri” usmjerene na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta, rekla je za RTRS načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović.

Akcija "Pandora 4" - Foto: RTRS

– Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor realizovali su, u okviru međunarodne kriminalističke istrage kodnog naziva “Pandora četiri”, zavedene u saradnji sa INTERPOL-om, akciju na području Kozarske Dubice usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta – pojasnila je Miljanovićeva.

Ona je dodala da su u okviru akcije, po naredbi Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici, izvršeni pretresi na više lokacija na području Kozarske Dubice, a slobode su lišena lica Ž.S. i I.S. iz Kozarske Dubice.

– Ova lica se sumnjiče da su počinila krivična djela nedozvoljena trgovina, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja i krivično djelo iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja ili prirodnih rijetkosti – navela je Miljanovićeva.

Ona je istakla da su prilikom pretresa pronađeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, kao što su veći broj metalnih predmeta koji asociraju na predmete sa arheološkom, kulturnom ili istorijskom vrijednošću /razne strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog perioda i slični predmeti/, detektor metala, a pronađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte.

Miljanovićeva je najavila da će pripadnici MUP-a Srpske nastaviti rad po navedenom predmetu kroz razmjenu informacija sa INTERPOL-om s ciljem identifikacije oštećenih lica i izvršilaca, a u saradnji sa Muzejom Republike Srpske.

RTRS nezvanično saznaje da su izvršeni pretresi kuće i stana koje koriste lica Željko Slijepčević /54/ i njegov sin Ilija Slijepčević /23/.

Prema našim saznanjima, oni su upotrebom nedozvoljenih sredstava – metal detektora – pronalazili i iskopavali kulturna dobra Republike Srpske, nakon čega su ih prodavali u inostranstvo putem platformi za trgovinu posredstvom interneta – na eBay i PIK/Olx.ba/.