Održano Veče satire u okviru 54. "Kočićevog zbora"

Nakon večeri besjedništva i večeri mlađih pjesnika, 54. izdanje "Kočićevog zbora" u srijedu uveče nastavljeno je u parku "Petar Kočić" satiričnom večeri, a oštre žaoke u formi stihova i aforizama govorili su književnici Miladin Berić, Vasilije Karan, Darko Samardžić, Gojko Mandić, Dragana Pašić i Živko Vujić.

Svi učesnici članovi su Udruženja knjiženika Republike Srpske, kojem je i ove godine grad Banjaluka povjerio organizaciju književog programa u okviru zborovanja. Mikrofon u svoje ruke prvi je uzeo Berić, aktuelni predsjednik Podružnice Banjaluka UKRS.

- Sve je više, Pero, glavate gospode /koju svrbi pupak za 'ideš li, rode'... /Sad su, moj ti Pero, stigle takve mode /te se češće ori: 'Ideš li, izrode?' - poručio je Berić u jednoj svojoj pjesmi posvećenoj Petru Kočiću.

O aktuelnosti Kočićeve književnosti danas, ali i o tome koliko današnji pisci slijede njegov trag, Berić je govorio za "Nezavisne".

- Danas biti na tragu Petra Kočića, na tragu velikog pripovjedača, satiričara i narodnog tribuna može samo onaj koji je, poslužiću se samim Kočićem, slobodan i neustrašiv kao bog, a prezren i gladan kao pas. Njegove satirične opservacije i bitke perom protiv tuđinske i nenarodne vlasti nama satiričarima s ove strane Drine više od vijeka kasnije predstavljaju epicentar, zvijezdu vodilju i put kojim se rjeđe ide - poručio je Berić.

On se osvrnuo i na potrebu za satirom danas i ovdje.

- Metaforički, mi smo u onim krugovima koji nastaju nakon dodira kamena s vodom i koji su nastali iza Petra i što smo bliži epicentru bliži smo i Kočiću. Svjesni da nema te vlasti kojoj bismo mi i naše pisanje bili simpatični pokušavamo uprkos svim lavirintima da budemo društveni korektiv i obraz i da se javimo uvijek kada je to potrebno. A u ovakvom društvu je potrebno uvijek, ma koliko bilo donkihotski - istakao je Berić.

Njegov kolega Živko Vujić  kazao je da je predmet satire iz Kočićevog vremena, predmet satiričara i danas.

- Nažalost, loših osobina koje su materijal za pisanje satire iz tog vremena u izobilju ima i danas. Današnji satiričari imaju o čemu da pišu i šta da kažu publici. Međutim, oni na koje se satira odnosi i oni koji su predmet pisanja niti slušaju niti čitaju šta se o njima piše. Ako li slučajno i čuju, onda misle da se to ne odnosi na njih nego na nekog drugog, tako da oni olako pređu preko toga i za razliku od Kočićevog vremena danas niko ne odgovara za oštru žaoku - rekao je Vujić.

Nezavisne novine

Tagovi: