Banjalučanin skuplja knjige za biblioteku u Brodu

"Novitete uglavnom kupuju zaposlenici. Ranije je bio jedan direktor (Ranko Stjepanović) koji je od svoje plate kupovao dosta naslova. A do prije godinu ili dvije i nisu imali novijih naslova. Dakle, većinom su ovisili od entuzijazma uposlenika i prijatelja. Mnogi ljudi, posebno mladi, nemaju novca za kupovinu knjiga, a, itekako vole da čitaju i zainteresirani su za nova znanja i saznanja. Imaju dosta stalnih i redovnih članova. Imali bi i mnogo više da su u mogućnosti ponuditi više od onoga što se traži. U zadnjoj instanci, za mene lično pokloniti knjigu predstavlja veliku i iskrenu radost i zadovoljstvo. Ja im kontinuirano poklanjam još od 1996. godine i ovo je nastavak naše saradnje, prijateljstva i razmjene ljubavi prema knjigama i bibliotekama, jer, kao što reče i Eko ‘Ne nadajte se da ćete se riješiti knjiga’", rekao je za portal Buka Miroslav Gojković iz Antikvarijata Ramajana.

Gojković kaže da svakodnevno dobija pozive i poruke mnogih pojedinaca koji bi takođe donirali neke naslove.
"Širok je spektar naslova koje smo dobijali do sada. Od filozofske antropologije do turbo-ljubića, od istorije do poezije, lektire do zbornika sociologije. Najpotrebnije i najpoželjnije su lektire za sve uzraste i savremeniji naslovi, ali baš svaka knjiga je velika i zahvalni smo za svaku. Nije to samo popunjavanje bibliotečkog fonda, to je popunjavanje naših srca, razmjena ljubavi i pažnje, čin nesebičnosti i empatije", ističe Miroslav.

Kada je riječ o Gradskoj biblioteci u Brodu Miroslav kaže da je sama zgrada u odličnom stanju.

“Fond je u ratu znatno oštećen i osiromašen, nije obnavljan. Ima predivanih ostataka fonda od prije rata, kako stručni, tako i književni, ali nedostaju noviji naslovi”, ističe Miroslav.

Tagovi: