Brod: Holanđani grade farmu, ali žele i cvijeće uzgajati

Načelnik Broda Ilija Jovičić i predstavnik firme „Agro – koten“ potpisali su Ugovor o dodjeli u zakup 85 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Srpske na period od 12 godina. Holanđani žele da se na području Broda bave stočarstvom i proizvodnjom cvijeća.

Agro koten je porodična firma iz Holandije koja svoje ogranke ima i u niz drugih zemalja. Prema riječima Godert von Kotena, predstavnika firme, Brod su prepoznali kao mjesto povoljno za poslovanje i ulaganje. Žele se baviti stočarstvom, ali i cvjećarstvom.

– Uzgajaće se muzne krave i telad, koze i ovce. Želimo izvršiti moster o proizvodnji cvijeća, planiramo i uzgoj i prodaju cveća – rekao je Koten.

Objekti se grade u naselju Umka

Objekti Agro – kotena gradiće se u naselju Umka. Planira se uzgoj oko 5.000 koza i, za početak, 500 muznih krava i 1.000 teladi.

– Plan je da se počne za uzgojem 1.000 koza i da se izađe na brojku oko 5.000. Imaćemo oko 500 muznih krava u početku i 1.000 teladi. Ovdje će se telad pripremati i meso izvoziti u Tursku. Mlijeko od koza i krava će završiti na domaćem tržištu – pojasnio je Koten.

Brza usluga

Prvi čovjek Broda Ilija Jovičić izrazio je zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica bila izbor za ulaganje od strane privrednika iz Holandije, prenosi Glas regije.

– U ekspresnom postupku dodijelili smo toj firmi ukupno oko 150 hektara zemljišta. Ono nije obrađivano 20 godina i to je sada pod šumom. Oni pripremaju zemljište, a kupili su 5 hektara privatnog zemljišta i namjeravaju kupiti još pet hektara. Zadovoljan sam što su oni zadovoljni brzom uslugom u našoj lokalnoj administraciji – rekao je Jovičić.

Prošle godine je 48 brodskih farmera mljekarama isporučilo 2.650.000 litara mlijeka. Načelnik Broda Ilija Jovičić kaže da za brodski agrar dolaze bolji dani.

– Oko 1.000 hektara zemljišta koje smo dali u zakup nije malo. Proizvodnja dobija karakter proizvodnje za tržište. Brod napreduje i uspješno idemo ka jasnom cilju – snažnom razvoju – naglasio je Ilija Jovičić.

U brodskom kraju sve više je mladih koji se bave stočarstvom. Imaju podršku lokalne zajednice i Vlade RS, a od partnera iz Holandije sada će moći upijati iskustva, pa je za očekivati još bolje rezultate u narednom periodu.

Tagovi: