Kako udobno i zdravo spavati zimi, zagrijani

Prema stručnjacima, idealna temperatura za spavanje je 15.5ºC, no uvijek moramo uzeti u obzir potrebe našeg tijela i navike. Podesite temperaturu na termostatu ili podesite grijanje na radijatoru na ugodnu temperaturu za spavanje.
Prozračite sobu prije spavanja, čak i po zimi. Bez obzira na hladni zrak koji ulazi izvana, svježi zrak će vam pomoći da lakše zaspite i bolje se odmorite tokom noći. Topli napitak jednako tako može pomoći da se ugrijete prije odlaska na spavanje. Još ako tome dodate čokoladu, vjerojatno će vam pomoći da i brže zaspite. Ako vam je hladno kada idete na spavanje, postoji nekoliko načina na koje se možete ugrijati.

Tuširanje toplom vodom će vas sigurno zagrijati u slučaju da ste se vratili izvana ili da vam je bilo prohladno gledajući televiziju.

Obucite deblju odjeću ili više slojeva, a nemojte zaboraviti ni na čarape. One će vam nekad pomoći da se ne budite tokom noći zbog hladnoće.

Isto tako, uvijek možete dodati još jednu deku na krevet ili izabrati kvalitetniji poplun koji će vam osigurati topli krevet bez obzira na temperaturu.

Zagrijte krevet električnom dekom. Danas se mogu kupiti različite električne deke koje se osim za zagrijavanje kreveta koriste i za umanjenje bolova. Zagrijte krevet i isključite deku prije odlaska na spavanje.

Obratite pažnju na kvalitetu materijala vaših prekrivača i jastuka. Prirodni materijali poput pamuka, vune, svile i krzna dugo zadržavaju toplinu, kvalitetniji su i dugotrajniji. Ostali poliesterski materijali nisu tako dobri izolatori u koristeći takve prekrivače ćete brže osjetiti hladnoću ili se zagrijati nakon što legnete na spavanje.

Izbjegavajte položaj kreveta naslonjenog na vanjski zid. Vanjski zidovi su puno hladniji od unutarnjih te će prenositi nisku temperaturu na krevet. Jednako kao što vanjski zid može uticati na hladnoću kod spavanja, to može i pod pa izbjegavajte držati madrac na podu.

Okrenite vaš madrac za zimsku stranu. Danas se madraci izrađuju s presvlakama koje imaju različite strane. Jedna je najčešće preštepana pamučna vata, koja se koristi ljeti, a druga je vunena i koristi se zimi zato što bolje zadržava toplinu. Sve vrste madraca mogu imati presvlaku s ljetnom i zimskom stranom, bilo da se radi o madracima s oprugama, madracima od pjene ili latex madracima.

Zadnje i jednako tako važno, spavajte s nekim, bilo vašim partnerom, djecom ili kućnim ljubimcima. Tako čuvate temperaturu tijela i ostaje vam toplo cijele noći.