“Primili su gore od nas": Radmanović upozorava da postoji mogućnost da Srpska kaže nećemo u EU

Postoji mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske za izvjesno vrijeme kaže “sada nećemo ni u Evropsku uniju”, ali se to neće desiti bar u neko dogledno vrijeme, izjavio je potpredsjednik SNSD Nebojša Radmanović u emisiji „Jedan“ BHT1.

To je bio njegov odgovor na pitanje može li Srpska promijeniti stav o EU, kao što je promijenila stav o članstvu BiH u NATO.

– Kada kaže jedan entitet, jedan narod, da se s nečim ne slaže što je dogovoreno, onda o tome treba raspravljati u BiH, a ne vikati “mi smo to završili”. Čak i ako silom završiš, nisi završio, jer će se to kad-tad vratiti mlađima kao problem. Dakle, kako je sa NATO, moguće je i sa EU. Ja mislim da se to sada neće desiti. Iako, ako se nastavi ovako ponašati EU, moraće biti određenih promjena – upozorio je Radmanović.

On je dodao da je članstvu EU jedna od rijetkih stvari oko koje se u ovom trenutku slažu svi u BiH.

– Međutim, primili su u EU one koji su gori nego mi, koji su danas 10 godina članovi EU i nisu nas dostigli na nekom stepenu razvoja. Nas neće. Strpljivo čekamo, slušamo, radimo, molimo ih. Moram reći, kada pogledate šta radi EU, onda ništa ne vidite ovdje, osim što dođu, sastanče, hoće da ih slušamo, a ništa ne rješavaju. Govore da nismo ispunili obaveze, i to je tačno, mi smo tu vrlo spori. Za sporost su krivi i oni. Bili smo bolji nego Srbija 2008, 2009. godine, bili smo isti kao Crna Gora, sada smo slabiji jer su nam oni jasno rekli da 2009. nećemo dobiti kandidatski status – rekao je Radmanović.

Kaže da je njegov lični stav da mi pripadamo Evropi, da pripadamo civilizacijski tom dijelu svijeta koji je trenutno najrazvijeniji.

– Ali, i oni će se morati potruditi da to bude tako, da se ne bi jednog dana probudio Brisel, Berlin ili Pariz, a mi svi iz RS navijamo za Moskvu, svi iz Sarajeva navijaju za Ankaru i Istanbul, a Hrvati već i jesu tamo, i onda imate problem. To se polako, ako primjećujete, dešava ovdje. Dakle, moraju i Evropljani da brže reaguju prema nama i drugima u okruženju – zaključio je Radmanović.

Tagovi: