KRŽ nezakonito oborila „Atlantikovu“ žalbu za glasačke listiće

Bosna i Hercegovina bi zbog propusta Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH u vezi sa nabavkom glasačkih listića za protekle lokalne izbore mogla da se suoči sa tužbom teškom četvrt miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Naime, proces oko izbora firme koja će štampati listiće tekao je bez zastoja, ali se ispostavilo kako je tome najviše kumovala KRŽ koja je olako i bez zakonskog uporišta odbacila žalbu na Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača koju su kao drugorangirani uputio konzorcij od četiri preduzeća, a koji predvodi „Atlantik BB“ iz Banjaluke.

Kako se može vidjeti iz presude Suda BiH, KRŽ je žalbu odbio jer nije dostavljena valjana punomoć onoga ko ju je podnosio. Međutim, to nikako nije smio biti razlog da se ona odbaci.

Obaveza tuženog (KRŽ) je shodno zakonu bila da pozove tužitelja (Atlantik BB) za kojeg je našao da nije dostavio valjanu punomoć za zastupanje da takav nedostatak otkloni, što tuženi (KRŽ) nesporno nije učinio. Tek ako se takav nedostatak ne bi otklonio, onda bi se mogao donijeti osporeni zaključak“, stoji u presudi.

Sud je odbio da razmatra zahtjev za odštetu od 226.289 KM po osnovu izgubljene dobiti proglasivši se nenadležnim, ali je obavezao KRŽ da ponovo odluči po zahtjevu konzorcija koji predvodi „Atlantik BB“.

Advokat Ostoja Kremenović koji zastupa ovo preduzeće kaže kako je odluka Suda BiH očekivana. Dodao je i kako je iznenađen slabim poznavanjem zakona.

Ako su u KRŽ sumnjali u punomoć, po Zakonu o upravnom postupku oni su morali omogućili podnosiocu žalbe da otkloni navodni nedostatak. Žalba se zbog nedostatka punomoćja ne može odbaciti ako se podnosiocu ne omogući  da otkloni nedostatke. Sud nije mogao nikako drugačije odlučiti“, kazao je Kremenović.

Prema njegovim riječima, sada je na KRŽ-u da provede rješenje suda, nakon čega će se i njihovi klijenti o daljim koracima.

Ostaje mogućnost da se pokrene postupak naknade štete“, zaključio je on.

Inače, štampanje glasačkih listića, vrijedno više od 800 hiljada KM povjereno je kompaniji “Unioninvestplastika” iz Sarajeva.

Tagovi: