Objavljena dugoročna prognoza za zimu za Balkan i neće vas usrećiti

Sudeći po vremenskoj prognozi za Balkan, ljubitelji zime i snježnih čarolija ove godine će najvjerovatnije ostati uskraćeni za omiljenu zabavu.

 

Prema predikcijama vodećih meteorologa sajta AkuVeder, očekuju nas temperature iznad normale za zimski period, oluje u nizovima praćene nevremenom i poplave.

Poznati sajt koji se bavi vremenskim predviđanjima, objavio je juče vremensku prognozu za Evropu, stavljajući akcentat na anomalije u vremenskim prilikama, koje će zahvatiti i naš region, te su ocijenili da će narednih par mjeseci pred nama, biti prožeti olujnim vremenom, a da će padavine koje će u nekim krajevima biti obilne, donijeti i moguće poplave.

Nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta u mnogome će podsjećati na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi. Predviđaju se oluje i jaki vjetrovi širom Španije i južne Francuske i donijeće brojne promjene vremena. Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske.

Prema meteorologu Alanu Repertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

Čak bi i umjerene količine padavine mogle rezultovati brzim oticanjem i nabujalim rijekama koje bi dosegle tačku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave – upozoravaju meteorolozi.

Prognostičari AkuVedera kažu da će unutrašnji dijelovi istočne Evrope ove zime imati neočekivano hladni vazduh. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stepeni ispod normale obuhvata područje od centralne Ukrajine prema sjeveru do Letonije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana takođe će donijeti niz nepovoljnih vremenskih prilika u istočnoj Evropi. Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Evrope, piše Blic.