Počelo saborovanje akvarelista u Brodu

Akvarelistička kolonija "Sava", na kojoj učestvuje 20 akademskih slikara iz Srbije, Hrvatske i BiH, otvorena je u Brodu.

Početak 42. saborovanja akvarelista ozvaničio je načelnik opštine Brod Zoran Vidić simboličnim činom predaje ključa akvarelističke kolonije, koji je rad vajara Drage Handanovića, slikaru Pavlu Rističeviću iz Doboja.

Vidić je istakao da tradicija akvarela, koja traje 42 godine, zaslužuje posebnu pažnju lokalne zajednice i šire javnosti.

Dugogodišnji učesnik brodske kolonije je i Pavle Rističević iz Doboja, koji ističe da uvijek rado dolazi u Brod te da se umjetnici nastoje što originalnije predstaviti na koloniji koja je među najstarijima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Veliki je značaj akvarelističkog saborovanja u Brodu. Ovo je i afirmacija likovne umjetnosti, družimo se, stvaramo, dolaze mladi, edukuju se i na poseban način posmatraju život i sve pozitivno što se dešava u društvu. A pozitivno najčešće dolazi iz umjetnosti i kulturnih dešavanja", rekao je Rističević.

Ovogodišnja akvarelistička kolonija, koja je otvorena u ponedjeljak naveče, a održava se u organizaciji opštine Brod i Turističke organizacija ove opštine, trajaće do 3. jula.

Akvarelističku koloniju "Sava" u Brodu pokrenuli su davne 1980. godine Krunoslav Kern, Đurđa Vilagoš i Muhamed Hamo Fejzić.