Poreska uprava RS: Rekordna naplata poreza

Poreska uprava Republike Srpske u prvih sedam mjeseci ove godine prikupila je 1,592 milijarde KM, što je za 196,5 miliona KM ili 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Rast prihoda zabilježen je u svim segmentima, a koliko je on pozitivan možda najbolje govori podatak da su prihodi u prvih sedam mjeseci ove godine za 129 miliona KM veći nego u istom periodu 2019. godine, koja je bila rekordna.

Iz Poreske uprave Republike Srpske saopštili su da je nekoliko faktora koji su uticali na negativan trend naplate, između ostalog i mjere Vlade RS, ali i odgovoran odnos većine poreskih obveznika te redovne aktivnosti Poreske uprave RS na kontroli i naplati, prenose Nezavisne. 

Kada je riječ o doprinosima, naplata zaključno sa julom premašila je milijardu KM i veća je za 94,7 miliona KM ili 10 odsto nego u istom periodu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 577,7 miliona KM, dok je po osnovu doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 366,8 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Naplata direktnih poreza u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 304,5 miliona KM, što je za 42,1 milion KM ili 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine", saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 154,3 miliona maraka, što je za 23,7 miliona KM ili 18 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Značajan rast naplate bilježi se i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 124,1 milion KM, što je za 12 miliona KM ili 11 odsto više. Veća naplata ostvarena je i kod poreza na nepokretnosti, i to za skoro šest miliona KM ili 60 odsto više nego u prvih sedam mjeseci 2020. godine.

Kod ostalih javnih prihoda naplata je iznosila 272,9 miliona KM, što je za 59,7 miliona KM ili 28 odsto više.