Šest znakova da gubite previše vlasi

Opadanje kose je normalna pojava - dnevno izgubimo od 50 do 100 dlaka. Međutim, kada ovo nije normalno? Kada se treba zabrinuti i javiti ljekaru?

Ciklus rasta kose sastoji se od tri faze - rasta (anagena faza), kraja rasta i pripreme za mirovanje (katagena faza) i mirovanja (telogena faza), nakon kog se dlaka odvaja od korijena i otpada. Kako vlasi otpadaju, rastu nove, a u ovoj fazi je u normalnim okolnostima oko 14 odsto dlaka na glavi.

Međutim, iz niza razloga nerijetko brinemo da nam kosa opada prekomerno, a to se posebno pojačalo od izbijanja pandemije virusa korona, jer je otkriveno da preležana infekcija često ostavlja posljedice u vidu opadanja kose.

Neki pokazatelji su prilično očigledni, a neki i nisu, ali ako ste primijetili nešto s ovog spiska, ne bi bilo loše da posjetite ljekara.

1. Jednominutni test

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2008. godine u medicinskom listu JAMA Dermatology predstavilo je jednostavan način da otkrijemo gubimo li više kose nego što bi trebalo. Sve što je potrebno jeste da zabacite kosu napred, češljate je od vrata ka prednjem tijelu i izbrojite koliko je vlasi otpalo za jedan minut. Ako pronađete oko 10 dlaka, to je normalno.

2. Koža tjemena vam se vidi

U zavisnosti od toga kakva vam je prirodna tekstura kose, dio kože tjemena može uvijek da se vidi, pa svaki prekomjeran gubitak kose uglavnom može da se primjeti. Obratite pažnju na tjeme i redovno pratite ima li neke promjene.

3. Izjutra nalazite mnogo kose na jastuku

Pronalaženje kose na jastuku obično nije simptom pretjeranog opadanja kose, ali ako u posljednje vrijeme vlasi ima više — to može (ali ne mora) da bude razlog za brigu.

4. Kad prođete prstimak kroz kosu, ostaju vam dlake

Raščešljavanje zamršene kose obično se završava time što nje ima na četki više nego inače, ali ako i prolaženje prstima kroz već očešljanu kosu prolazi s dodatnim opadanjem, zakažite pregled kod lekara kako bi vas uputio na dalje analize.

5. Razdeljak je širi nego ranije

Pored toga što je ključan za frizuru, izgled razdeljka je veoma važan pokazatelj stanja kose. Ako primjetite da on nije bogat kao ranije, već da je širi, to može da bude simptom nekog zdravstvenog problema.

6. Konjski rep vam je tanji

Čak i kada ne primjetite ništa od pomenutog, rep može da otkrije stvarno stanje kose. Ako često nosite konjski rep i primjećujete da je on manje bujan i bogat nego ranije, to može da bude znak da nešto nije u redu.

(b92)

Tagovi: