Slana jezera privukla i goste iz Hrvatske i Srbije

 Panonska jezera u Tuzli otvorila su svoja vrata brojnim kupačima. Osim domaćih, ovih dana Tuzlu posjećuje i dijaspora, ali najavljene su i organizovane ture iz Hrvatske i Srbije.

Za večeras je najavljen koncert "Crvene jabuke", a narednih dana planirano je još puno sadržaja.

Novost za ovu godinu je da su karte skuplje nego inače, a sve zbog toga jer su cijene svega veće, kažu iz "Panonnice".

Dnevna karta je bila šest KM, a sada košta osam KM vikendom. Radnim danima je bila pet KM, a sada je šest KM.

- Sve je poskupjelo u prosjeku 40%. Mi smo morali dnevne ulaznice za odrasle podići za 17% do 20%. Ostale su stare cijene za djecu, penzionere, RVI, razne socijalne kategorije, đake, studente - pojasnio je Majid Porobić, direktor JKP "Panonnica" Tuzla, koji dodaje da je za ovu sezonu zaposleno 150 radnika, a trebat će i više.

Slana voda, dobra atmosfera i bogat sadržaj, ono je što privlači posjetitelje. Tako je u poteklih 19 godina Panonska jezera posjetilo više od pet miliona ljudi. Kako se kompleks razvijao, tako se širila turistička ponuda.

- Imali smo 2003. godine tri hotela, sada imamo 35 hotela i motela i veliki broj privatnih smještaja. Imamo sada desetak zahtjeva za gradnju novih hotela. Podsjećam da je hotel 'Melain' koštao 100 miliona eura. Tuzla ide sigurnim putem ka turizmu. U međuvremenu smo dobili drugu nagradu u svijetu od UN turističke organizacije - rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ove godine cilj je doseći posjetu nešto manju od 400.000. Za proteklih 15 dana, Panonska jezera su prodala oko 18.000 ulaznica.

- Imamo već najavljene grupne posjete iz zemalja regiona te očekujemo da ova godina, ne samo da će se približiti rekordnoj 2019. pretpandemijskoj godini, nego da ćemo neke rekorde i premašiti. Sa našim partnerima smo obezbijedili iznimno bogat sadržaj - kazala je Amra Jaganjac iz Turističke zajednice grada Tuzle.

U sklopu programa "Ljeto u Tuzli" planirani su koncerti, izložbe, promocije, predstave, a najavljena je i predstava o kralju Tvrtku, koju režira Dino Mustafić, a koja će biti odigrana upravo na slanim jezerima.

nezavisne.com