Vidić s konzulom Hrvatske Piličićem: Izdejstvovati otvaranje malograničnog prelaza

Generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić posjetio je danas opštinu Brod i razgovarao sa načelnikom ove opštine Zoranom Vidićem. Tokom sastanka, koga su sagovornici ocjenili sadržajnim, razmjenjena su mišljenja o mogućnostima poboljšanja standarda života građana Broda, te prekogranične saradnje opštine Brod i susjednog Slavonskog Broda i Brodsko-posavke županije.

Govoreći o prekograničnoj saradnji, Piličić je istakao da treba tražiti obostrani interes opštine Brod i grada Slavonskog Broda i županije, kako bi se realizovali određeni projekti.

- S obzirom da veliki broj Hrvata sa područja Broda živi na lijevoj obali Save razmatrali smo i mogućnost olakšanja međusobne komunikacije, prometa i svega ostalog. Dobar dio njih ovdje ima obnovljenu imovinu i htjeli bi češće dolaziti. Na tim poljima vidimo buduću saradnju, i Generalni konzulat je otvoren za sve dobre projekte i ideje koji će unaprijediti život svih građana Broda i Hrvata koji tu žive ili su živjeli, a dolaze ovdje - izjavio je Piličić.

Nakon sastanka načelnik Vidić je konstatovao da je rukovodstvo opštine u diplomatskoj ofanzivi uspostavljanja kontakata sa komšijama, višim nivoima vlasti.

- U fokusu razgovora su bile teme prekogranične saradnje i otvaranje malograničnog prelaza, odnosno lakše komununikacije stanovništva u smislu prelaska državne granice, a nezaobilazna je bila i tema učešće Broda u projektima EU, prekograničnoj saradnji sa Slavonskim Brodom i županijom po pitanju infrastrukturnih projekata na području opštine Brod te njihovog načina finansiranja - rekao je Vidić.

Vidić je naveo da današnji sastanak predstavlja nastavak razgovora sa Generalnim konzulom koji je započela ranije opštinska administracija, te istakao nadu da će iduće godine doći do određenih pomaka na realizaciji konkretnih projekata na području Broda.

 

D.Marčetić